sari m

Definició

Vestit femení, portat a l’Índia, Pakistan i Sri Lanka, format per una sola peça de tela de més de cinc metres de llargada, ajustada al voltant del cos sense costura ni agulles. Les seves dimensions no varien (5,20 m per 1,12 m), però sí el color, segons les regions i circumstàncies. Sol ésser de seda o cotó molt fins i lleugers i pot ésser llis, estampat o adornat amb or.

Etimologia

De l’hindi sari, mateix significat, possiblement del sànscrit sati, ‘tira de tela’.

Usos

  • A l’FSM [Fòrum Social Mundial] de Mumbai hi ha dones amb sari i amb innombrables vestits tradicionals i colors, d’altres amb faldilles, curtes o llargues; hi ha escots i vels negres, i totes estan juntes en les conferències, debaten juntes en els tallers i criden juntes contra la violència. Perquè a Mumbai sobretot hi ha moltes dones.

    Dolors Camats i Ricard Gomà, «Lliçons i deures de Mumbai» (Avui, 23 de gener del 2004)
  • Però Pere Serafí ja havia marxat corrents escales avall. Devia tenir els pastissos al forn, o potser havia de sortir a repartir alguna cosa. Wendy no en va fer cas i tornà a l’habitació. Va trobar un sari vermell amb sanefes platejades que hi havia a l’armari, s’hi va embolicar i se’n va anar a nedar a la piscina del darrere de la casa.

    Olga Xirinacs, Wendy torna a volar (Barcelona: Cruïlla, 1996), pàg. 55

Tema de la setmana

Induments manllevats

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

canotierniqui