salacot m

Definició

Barret de forma el·lipsoïdal, rígid, fet d’un teixit de tires de palma, de canya, etc., usat en alguns països orientals de clima calorós.

Etimologia

Del castellà filipí salacot, i aquest, del tagàlog salakót, mateix significat, derivat del verb salak, ‘partir’, a causa de les tires de canya partida de què fan aquesta mena de barret.

Usos

  • Almenys l’uniforme sí que l’han canviat, abans era gris de país trist i pobre, després va ser marronet clar cremós i per fi era blau fosc com el de quasi totes les policies del món, aquest era el color que havien portat sempre els guàrdies urbans a València, i abans els de trànsit també duien al cap un casc enorme amb forma de salacot colonial, a Vallalta l’únic policia local, dit simplement el municipal, no porta cap uniforme, abans portava una gorra incolora de tan vella i rebregada com era, però ara ni això.

    , Purgatori (Barcelona: Proa, 2003), pàg. 123
  • Hi ha un cert turisme —excessivament nombrós— que es cofa el salacot quan arriba a territori indígena. Conten de Robert Graves, per exemple, que una vegada a la mateixa Mallorca va tenir una brega colossal amb Carles Riba, perquè no païa que un batussi autòcton li portés la contrària i pretengués saber més llatí que ell. A un altre nivell, polítics, executius, encarregats i oficinistes provinents d’Alemanya o d’Espanya arriben ara cada estiu a l’illa disposats a donar lliçons i a enlluernar la fauna local. Molts mallorquins aguanten aquesta plaga bíblica entre l’escepticisme i la ironia.

    Desclot «Pedrito Piscines (29)» (Avui, 18 d’agost del 2006)

Tema de la setmana

Mots d’ací i d’allà

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

edredóquètxup