rocambolesc -a adj

Definició

Inversemblant, extravagant, ple de peripècies extraordinàries i fantàstiques.

Ens va explicar una història rocambolesca per justificar el seu retard.

Etimologia

Del francès Rocambole, protagonista d’una sèrie d’obres del novel·lista Pierre Alexis Ponson du Terrail (1829-1871) publicades en fulletons del 1859 al 1870, amb aventures tan increïbles com animades.

Usos

  • Els dos companys, animats per la presència d’un oient que els escoltava sense interrompre’ls, van estar parlant d’unes altres visites a uns altres topless, d’unes aventures prostibulàries que semblaven de mentida, d’històries rocambolesques incentivades per l’alcohol. Van formular unes solucions plenes d’idees per millorar el funcionament de l’oficina i van malparlar de la negligència de l’home desordenat, van imaginar bromes pesades per gastar-li la nit del sopar i van traçar els primers esbossos d’unes noves estratègies per molestar-lo tant que optés per desaparèixer per sempre més de l’oficina.

    Ponç Puigdevall, «L’últim dia», dins Era un secret (Barcelona: Quaderns Crema, 1998)
  • Les pàgines que Charles Darwin dedica en L’origen de les espècies a parlar de l’ull són excepcionalment brillants: hi posa tota la seua capacitat per convèncer i persuadir, tota la força del seu estil, interpel·la el lector, el motiva a dubtar, a preguntar-se, a acceptar la seua argumentació. Perquè l’ull ha estat un dels motors de l’evolució, un òrgan cabdal per dirigir les forces i línies de la vida (les filogènies animals). La més mínima millora òptica podia dur contrapartides vitals per a l’organisme i la seua progènie. Per menjar i no ser menjat, per guaitar amb major èxit i per fitar amb major precisió la presa. La vida és en certa manera la rocambolesca història de l’ull (la vida animal, és clar): veure abans que ningú, encalçar abans que ningú, començar a córrer abans que ningú.

    Martí Domínguez, «El temible pterodàctil de sant Climent» (El Temps, 26 de maig del 2009)

Tema de la setmana

Epònims derivats de personatges de la literatura francesa 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tartufismexovinisme