robar v

Definició

Prendre una cosa sense permís i sense intenció de retornar-la.

Han robat el teu germà? Sí que l’han robat i ara farà la denúncia del robatori.

Anaven pels horts de la vila robant fruita.

Li han fet restituir els objectes que havia robat.

En sentit figurat: Em té el cor robat, me n’he enamorat bojament.

Etimologia

Del llatí vulgar raubare com a les principals llengües romàniques, i aquest, del germànic raubôn, ‘saquejar, arrapar, arrabassar, robar amb violència’. Més mots de la mateixa família són robatori, roba (amb el sentit primitiu de ‘botí’), malrobat i robador.

Usos

  • Donen menjar al gos i tanquen bé les portes. Ja els han robat dues vegades. Res de nou. Els han robat a ells, ens han robat a nosaltres i han robat en gairebé tots els magatzems de la comarca una cosa o altra. Eines, màquines, remolcs, gasoil, herbicida, sulfat, motors de reg, canonades, cablejat, portes, pneumàtics, roba i fins i tot menjar. El gos em mira com dient «Ho veus, quanta responsabilitat…».

    Francesc Serés, La pell de la frontera (Barcelona: Quaderns Crema, 2014), pàg. 87
  • Robes perquè no et fa por res. Robes per poder-ho explicar: com va anar, què va passar, com ho vas amagar. De fet, moltes de les coses que robes, no t’interessen. Ni tan sols t’agraden. Però pensar com ho robes i on ho poses té un punt emocionant. (Quan comença a ser més emocionant del compte ja se’n diu cleptomania. I això és una malaltia.) Tots hem robat. Encara que només fos una vegada.

    Bibiana Ballbè, «Petits robatoris» (Avui, 12 de setembre del 2008)

Tema de la setmana

Hi ha un subscriptor de RodaMots que no pot rebre els nostres missatges. Avui fa 588 dies que està en presó preventiva, acusat d’un presumpte delicte de rebel·lió. Per això hem pensat de posar en un llibre tots els mots que li han robat, perquè passin de ser robats a trobats i així els pugui rebre en paper. Per publicar-lo, però, necessitem la vostra ajuda. Si hi voleu contribuir, visiteu la campanya que hem engegat a Verkami: Els mots lliures, ara en paper. Moltes gràcies per seguir-nos i per escampar RodaMots als quatre vents!

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bafaner -apispa