resclosit -ida adj

Definició

1  Excessivament tancat, alterat per falta de ventilació.

L’aire resclosit d’aquella ermita.

«T’havia vist tan sols | en cambres polsoses, | en racons resclosits, | en sostres que no abastava», fans els primers versos de l’«Elogi de l’aranya», de Marta Pessarrodona.

2  olor (o pudor) de resclosit  Tuf especial que agafen les coses que han estat llarg temps tancades en un lloc no ventilat i poc sec.

També s’usa en sentit figurat: L’ambient resclosit de Vic fa un segle va inspirar ‘Laura a la ciutat dels sants’, de Miquel Llor.

Etimologia

De resclosir-se, ‘alterar-se una cosa per falta de ventilació’, de l’antic i dialectal closir, variant de cloure, del llatí claudere ‘tancar’.

Usos

  • Saps, va fer la Sílvia, he anat a Perpinyà amb en Lluís per veure El último tango, el feien en versió castellana… Els ulls de la Merche brillaren, ah, sí, conta, conta, és molt verda, oi? Què vols que et digui, féu la Sílvia, em sembla que era una porqueria. Es troben tots dos en un pis buit, d’aquests tan vells i resclosits, i ell, en Marlon Brando, no vol que se sàpiga el seu nom, ni el de la noia, res de res. Sí, preguntà la Merche, però què fan? Doncs, contestà la Sílvia, ho fan tot i de tota manera.

    Montserrat Roig, El temps de les cireres (1977)
  • Mentre la brisa nocturna i el so de les onades em fan massatge, cloc els ulls i m’imagine entrant per un dels moltíssims apartaments buits. Tanque la porta darrere meu, hi avance pel passadís, un passadís en penombra, encara poc polsós, però que ja fa tuf de resclosit; entre a un dormitori, sec a l’espona d’un llit d’on han tret els llençols. Damunt la tauleta de nit s’han deixat un despertador analògic. M’entretinc mirant-ne la circulació de la minutera. Tic-tac, tic-tac, tic-tac. Sabem que som vius perquè les coses es menegen, em dic; només els difunts ignoren el moviment.

    Manuel Baixauli, «Setembre» (Quadern d’El País, València, 19 de setembre del 2012)

Tema de la setmana

Mots miscel·lanis

Enllaços

Un comentari a “resclosit -ida”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cofurnaestireganyar