repàs m

Definició

Àpat.

No tastava mai res entre repàs i repàs.

Etimologia

Del francès repas, mateix significat. Segons el DCVB s’usa a l’Empordà i a Andorra, però possiblement es diu també en altres bandes. Segons Joan Coromines, «és un francesisme: certament inadmissible; encara que a l’Alt Pallars ha pres cert arrelament popular en el sentit del dinar de funerals (Farrera) o del que fan per celebrar la matança del porc (Àreu)».

Usos

 • El meu germà, que és gran afeccionat a jugar al futbol —malgrat haver-s’hi ja trencat un braç i una cama—, el veig purament a les hores de repàs. Ell fa la seva vida. Jo vaig tirant. No enyoro pas Barcelona i menys la universitat. La vida de poble, amb els amics que hi tinc, m’agrada.

  Josep Pla, El quadern gris (1966), 8 de març de 1918
 • Des de l’aparició de les primeres orenetes fins que fa fred, els senyors Maspera fan vida de porta. Vull dir que fora de les hores de repàs o de dormir estrictes es passen la vida a l’entrada mateixa de casa seva. Una porta de vidres, que a l’estiu és sempre oberta, els separa només del carrer. Com que el carrer és cèntric, sempre passa un o altre, i això els entreté. A l’hivern, amb un disgust que no poden dissimular, es retiren al menjador i fan una mica de braser.

  Josep Pla, El quadern gris, 21 de juliol de 1918

Tema de la setmana

Algunes maneres de dir ‘àpat’

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “repàs”

 1. @calreflex

  “Quan ens vam casar, jo encara em vai casar de negre com tothom. La festa la vam fer a l’Hotel Pyrénées. Primer vam anar a l’iglésia, ens vam casar i vam anar a fer lo repàs. I de viatge vam anar a Barcelona, una setmana, és tot lo que vam fer.”
  Maria Cerqueda, Andorra la Vella

  “Com és ara, que els homes d’abans, Déu ens en guard de posar-s’hi, a la cuina! Ara és moda, pro allevons no. No ajudaven absolutament en res, i la dona, que si les criatures petites, que si tenir el repàs dels homes… La dona feie molta feina, sí.”
  Maria Moles, Encamp

  Del llibre Dones d’Andorra (2006), d’Adelaida Garcia Puy i Montserrat Ronchera Santacreu

  via Twitter https://twitter.com/calreflex/status/1352172846307549184

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pica-picabarriscada