renyoc -a adj i m i f

Definició

Variant de renoc. Cosa que no creix. Per extensió, s’anomenava així els membres més joves de la família; caganiu.

El DIEC diu a renoc: Que presenta senyals de no desenvolupar-se correctament, de no arribar mai a un estat òptim; s’aplica a un animal o una planta.

Etimologia

Del català antic i dialectal rana (‘granota’), amb el sufix -oc, -oca, d’origen cèltic.

Usos

 • Esperen el menjar obrint una boca fenomenal. Arriba un moment que el niu es dissol. El renyoc, però, encara no sap volar i cau xemeneia avall. Vola, embogit, per l’habitació. Li obro el balcó perquè fugi. No hi ha manera. Vola, cau, no sap trobar el camí. Gairebé tots aquests renyocs moren de fatiga.

  Josep Pla, «Els ocells», dins Darrers escrits (Barcelona: Destino, 1984)
 • Al setembre i a l’octubre, els horts que encara no han estat espatllats ofereixen fruits tardius i renyocs. Si l’hortolà rebutja collir-los, fermenten i es floreixen i emanen una ferum de corrupció que es barreja amb la humitat de l’ambient. No és ofensiva ni ofegadora. Solament és un senyal que la maduració ha esdevingut ja descomposició.

  Miquel Pairolí, Octubre (Barcelona: A Contravent, 2010), pàg. 268

Tema de la setmana

Mots trobats a Coses sentides. El parlar de Palafrugell, de Maria Bruguera Martí i Carlos Serra Mayoral (2019)

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “renyoc -a”

 1. Albert Torres — Sant Andreu de Palomar, Barcelona

  Respecte el mot d’avui, RENOC, en aquesta forma, jo l’he sentit (cada cop menys) a la zona del mig Segre (entre l’Alt Urgell i la Noguera) per a referir-se als solters, també anomenats concos. Entenc que té a veure amb aquest significat de cosa poc desenvolupada, per tot aquell que no aconseguia aparellar-se… coses de l’època!

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a cap edatanar a menjar arròs