remor f

Definició

Soroll; soroll confús com el que s’alça d’una multitud, d’una tempesta, del mar, etc. 

Vam sentir una remor de crits i planys.

La remor del vent entre les fulles. Les remors de la selva.

Etimologia

Del llatí rumor, -oris, mateix significat. Altres mots de la mateixa família són remoreig, rum-rum i rumor.

Usos

  • Vaig aturar-me a escoltar la remor del riu que em barrava el pas. Jo no veia l’aigua, però en percebia la frescor, el perfum que aspirava fins a sentir-me’n amarat. La remor, monòtona, apaivagava els meus nervis malalts. L’obscuritat per moments s’intensificava. S’aixecà una mica de vent, i a la remor del riu s’ajuntà la de les fulles.

    Mercè Rodoreda, «En una nit obscura», dins Semblava de seda i altres contes (1978)
  • Sentí de sobte l’estrèpit d’un tro i el repiqueteig de les grosses gotes d’aigua contra els vidres de les finestres invisibles: a fora queia una bona tempesta. Però tot d’una, a la remor de la tempesta s’hi sobreposà un so melancònic, llangorós, com el plany d’algú molt desgraciat: un acordió.

    Sebastià Alzamora, Sara i Jeremies (Barcelona: Labutxaca, 2010), pàg. 236

Tema de la setmana

«La soledat i el silenci són dos estats estranys, mal vistos per una societat que necessita soroll per sentir-se viva», va escriure Rosa Cullell: potser per això tenim tants mots per designar sorolls i tan pocs per expressar el silenci. Potser més que necessitar soroll el que necessitem són mots per referir-nos-hi: aquesta setmana en veurem uns quants. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xerricsaragata