reina mare

Definició

1  Esposa del rei difunt, mare del rei (o de la reina) regnant.

La reina mare d’Anglaterra va morir el 2002, als 101 anys.

2  (per ext.)  Referit a algú que havia tingut poder i ja no en té, que el poder que té és més simbòlic que no pas real.

Usos

  • Desapareguts Franco, Bernabéu i Mendoza, el Madrid s’ha desmilitaritzat una mica, i així que José María Aznar passi a la condició de reina mare del PP, el Madrid perdrà un important ingredient d’oficialisme.

    Manuel Vázquez Montalbán, «Barcelona – Reial Madrid» (Avui, 23 de novembre del 2002)
  • Indubtablement, els socialistes s’han excedit a l’afillar-se el president Pujol en el moment en què inicia la seva retirada de l’escenari, al qual només surt en qualitat de teloner. Quan vaig contemplar l’espectacle metafòric de l’Honorable assegut sobre els genolls de Pasqual Maragall i rebent festes i consols perquè el senyor Mas l’ha relegat al paper de reina mare de CiU, els meus ulls no podien creure el que veien i ho vaig atribuir al sentit de l’humor, no dels socialistes, perquè els col·lectius no tenen sentit de l’humor, sinó d’algun socialista. Per exemple, de Quim Nadal, que em consta que en té.

    Manuel Vázquez Montalbán, «El fàstic» (Avui, 16 de novembre del 2002)

Tema de la setmana

En record de Manuel Vázquez Montalbán

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nyapenvitricollat -ada