qui dia passa, any empeny

Definició

Expressió per a indicar que ens desentenem de les dificultats de cada dia, d’una situació desagradable, de conseqüències que ens poden afectar, però que es van ajornant.

Segons el diccionari Alcover-Moll, aquest refrany pot tenir un significat prou diferent: «Vol dir que resolent les dificultats de cada dia arriben a resoldre’s les de tot l’any». Quedeu-vos amb l’explicació que us faci més peça!

Usos

  • La incompetència, però, no és qüestió d’ideologies —tot i que unes ho fomenten més que no pas altres—, sinó del sentit de la responsabilitat, que només s’adquireix en la brega, amb els cops i les satisfaccions rebudes de la vida. Ningú que no bregui desenvolupa mai aquest sentit, senzillament perquè la tasca que fa l’excedeix en capacitats i funcions, perquè no es du a terme en la forma de servei encomanada, o perquè qui dia passa any empeny, i sempre és millor passar per inútil que per interessat, que és el que sovint són els polítics, més que cap altra cosa.

    Joan Roy, «Classe política» (El Punt, 1 de setembre del 2006)
  • Aniria a parar al circ? Vés a saber. Havia de transportar molt equipatge. Necessitava dos ajudants. Tenia, encara, una altra professió, de bon rendiment. Qui s’enamoraria d’ell i li donaria la retribució que necessitava i que creia merèixer? De moment, al circ no hi ha anat. Però l’home ha omplert bé la seva vida i qui dies passa anys empeny.

    Jordi Elias, Deu anys de circ (1964)

Tema de la setmana

Qui dia passa, any empeny. Avui s’escau que en fem, d’anys: ja en duem vuit, enviant ‘Cada dia un mot’. Per celebrar-ho, la setmana vinent farem un nou concurs (el cinquè, si no ens hem descomptat), amb l’al·licient que estarà cuinat per Màrius Serra, verbívor en cap de verbàlia.com. Per als qui no ho saben o no se’n recorden, la cosa va així: en lloc d’anunciar dilluns quin és el tema de la setmana, anirem enviant els mots i sou vosaltres qui heu de descobrir el tema que els aplega. Per facilitar-vos (o complicar-vos?) la tasca, un dels mots de la setmana no encaixarà amb els altres quatre. Qui trobi el desllorigador, té premi! Els guanyadors es poden endur un exemplar de Farsa (premi Llull de novel·la 2006, ordit pel mateix Serra), per gentilesa de l’editorial Planeta. Aguseu l’enginy, que val la pena!

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Déu ens guard d'un ja està fetcavall