què sap el gat de fer culleres?

Definició

Frase que es diu a un que vol fer coses que no sap fer o que parla d’allò que no entén.

Diuen que el Parlament vol aprovar una llei sobre residus nuclears. Què sap el gat de fer culleres?
El refrany complet és «què sap el gat de fer culleres, si no ha estat mai cullerer?». Una altra variant és «què sap el gat de fer culleres, si en sa vida n’ha vist fer?».

Etimologia de cullera

cullera &#151 Del llatí cochlearia, mateix significat, plural del neutre clàssic cochlear, derivat de cochlea, ‘cargol, petxina’.

Usos

  • No tinc cap sobre prou gros ni prou reforçat per enviar-vos la comèdia dramàtica. En realitat l’hauria de deixar dormir i mirar-la amb calma més endavant, però el que voldria és que em diguéssiu si val la pena de treballar-hi o val més llençar-la a la paperera. A mi em sembla que no està malament fins més de la meitat, després potser no guixa prou fi. Només té dos actes, però suposo que si s’arribés a representar ompliria el temps necessari. En fi, què sap el gat de fer culleres.

    Mercè Rodoreda, carta a Joan Sales, 13.02.1973, dins Cartes completes (1960-1983) (Barcelona: Club Editor, 2008)
  • —Creu-me, mamà: les males cares te l’allunyaran més. El papà, ben portat, és dòcil; però si el contradiuen és tossut.
       —Què sap, el gat, de fer culleres? —havia respost la Catarina bruscament—. Més valdria que, en lloc de ficar-te allí on les noies respectuoses no s’han de ficar mai, et cuidessis de no mortificar-me, per un altre cantó, amb aquest posat de víctima que temps ha que fas sense solta ni volta.

    Narcís Oller, La febre d’or, II (1892)

Tema de la setmana

Ahir va començar l’any (lunar) del tigre, però com que per les nostres latituds no en corren gaires, per compensar aquesta setmana veurem uns quants refranys relacionats amb fèlids més d’estar per casa. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

destretqui és fill del gat, li retira de la cua o del cap