plaguejar v

Definició

Els diccionaris defineixen unànimement aquest verb com ‘fer el plaga’, cosa que ens obliga a anar a buscar-hi plaga (en aquest sentit, mot habitualment masculí): ‘persona que en tot troba un motiu de broma, que no es pren res seriosament’.

L’Albert sempre està plaguejant i no s’hi pot parlar seriosament.

Diu això per plaguejar, però en realitat pensa una altra cosa.

Etimologia

De plaga en el sentit de ‘flagell, calamitat’, del llatí plaga, ‘cop, ferida’.

Usos

  • El Temple dels de Tochpan era a l’altra banda del riu i prou que el vèiem, com també vèiem que era poble gran i de bon concert. La gent de la costa és divertida i donada a plaguejar i a riure i la gent de Tochpan és gent de la costa, que després ja ho vam saber car el poble és a la vora del Mar encara que des d’on érem no el vèiem i ja el vam veure més tard. Però la gent de Tochpan ja ho sabia i per aquest motiu era gent de la costa divertida i tabolejadora.

    Avel·lí Artís-Gener, Paraules d’Opòton el Vell (1968)
  • No van donar-nos ni un reglament, ni cap instrucció. Amb en Palau vam fer una excursió per tal de seleccionar l’emplaçament de l’observatori. Va ser escollit un turonet, des del qual es veia un gran tros de la línia i la rereguarda enemigues. En Palau, previsor, havia dut de Barcelona uns binocles de teatre que fins aleshores només havíem usat per plaguejar, recitant en veu alta, de lluny estant, les cartes o el diari que algú llegia ignorant la nostra curiositat.

    Avel·lí Artís-Gener, 556 Brigada mixta (Barcelona: Proa, 1999 [1943]), pàg. 41

Tema de la setmana

Avui fa cent anys del naixement d’Avel·lí Artís-Gener, Tísner (Barcelona 1912-2000). A part de recordar-lo aquesta setmana amb mots i passatges que traurem de la seva obra, us proposarem cada dia un petit enigma tret de les llegendàries definicions dels seus mots enreixats. Entre totes les respostes correctes rebudes, sortejarem cinc llibres d’en Tísner! Cada dia podeu enviar una resposta; com més n’envieu (fins a cinc, una per cada dia de la setmana), més probabilitats teniu de guanyar. Pareu atenció a la paraula que cal endevinar avui, que té 10 lletres: «Són africans, camacurts i capgrossos». Envieu la resposta a mots@rodamots.cat (límit per a rebre respostes: dissabte 2 de juny de 2012 a les 12 del migdia). 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rovellós -osaterrissaire