pírric -a adj

Definició

1  Relatiu o pertanyent a Pirros.

2  victòria pírrica  Victòria que aporta més danys que no pas avantatges.

Alguns analistes opinen que Angela Merkel va obtenir una victoria pírrica a les darreres eleccions alemanyes.

Etimologia

Del llatí pyrrhicus, derivat de Pyrrhus, i aquest, del grec Pýrrhos, ‘Pirros, rei de l’Epir’, que en la batalla d’Heraclea (280 aC), malgrat el triomf, sofrí pèrdues humanes considerables.

Usos

  • No ens hauríem d’acontentar que l’entrada del català a Europa consistís en el rar privilegi de traduir la Constitució, si la Constitució ens exclou com a poble i nega al català el rang de llengua d’Europa en plenitud. Seria una victòria pírrica. Com si Felip V hagués concedit la traducció dels decrets de Nova Planta, perquè els catalans llegissin en la pròpia llengua el propòsit d’anihilar-la. Com si Franco hagués fet traduir les seves lleis en llengua vernacla, perquè tinguéssim més clar que es proposava d’exterminar-la.

    Ricard Torrents, «La traducció, símbol del divers i de l’univers» (Avui, 23 de juny del 2004)
  • La sentència sobre el teatre romà de Sagunt és, sense cap mena de dubte, una victòria pírrica en la qual els vencedors, diguem que el senyor Marco Molines i companyia, poden acabar perdent més que no els vençuts.

    Pere Mayor, «Teatre Sagunt: un clàssic de teatre» (Levante, 21 de desembre del 2002)

Tema de la setmana

Epònims basats en noms de personatges del món antic

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

benjamí -inasalomònic -a