Definició
Seny, raó, intel·ligència (col·loquial).
El teu germà no té pesquis, sempre gasta més del que guanya i deu diners a tothom.
Si tinguessis una mica de pesquis i no fossis tan atabalat, no hauries de fer quaranta vegades la mateixa feina.
Etimologia
No tenir pesquis ‘no tocar-hi, mancar de comprensió, d’intel·ligència’: és català popular igual que castellà, i format a base de pescar i derivats, amb la terminació de perdis, filis, intríngulis etc., no pas mot manllevat del llenguatge gitano. […] S’hi relacionen les següents derivacions verbals: «—No sé de què se les pesca… —Me les pesco de que sou un caragirat, un no-res!», Pin i Soler (La família dels Garrigas, p. 120.
- Joan Coromines, entrada peix, Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, vol. VI, pàg. 377
Usos
—S’ho ha ben empassat —digué a una dona jove, asseguda al volant, després de besar-la—. Anant bé, ni tan sols em buscaran. El Gat és tan curt que farà els possibles per excusar-me davant l’Algerià. I aquest, que tampoc no va sobrat de pesquis, ara només es preocuparà per trobar la manera de robar vint quilos d’or fals a la policia. Mentrestant, tu, jo i l’or de debò serem tan lluny que no ens trobarà ni déu.
Oriol Ponsatí-Murlà, Totes les estacions de França (Barcelona: Empúries, 2014), pàg. 38Que jo sàpiga, almenys fins on m’arriba el pesquis, no gaire lluny, un servidor no va encetar la nostra guerra. ¿Com havia de fer-ho, pobre de mi, si ni solament m’havia ficat mai en política? Política, política… A casa no parlaven d’altre i jo procurava fixar-m’hi però no hi entenia ni un borrall: un galimaties per tornar-t’hi boig.
Jesús Moncada, «Una finestra del carrer de l’Ham», dins Calaveres atònites (Barcelona: La Magrana, 1999)
Tema de la setmana
Com que en un mot hi viu molta gent i RodaMots som tots, els qui el fem i els qui el llegiu, aquests dies els dediquem a suggeriments que ens heu fet els subscriptors. Recordeu que aquesta setmana (i fins dilluns 20) encara mantenim obert l’arreplec de virolla amb què podeu contribuir al manteniment i la continuïtat d’aquesta comunitat de paraules. Tingueu pesquis i animeu-vos-hi!
El mot d’avui ens l’ha suggerit Isabel Sáez Altet, de Sant Cugat del Vallès.