per Nadal, qui res no estrena, res no val

Definició

Refrany que es diu perquè les festes de Nadal solen ser l’ocasió de mudar-se i estrenar un vestit o alguna altra peça de roba.

Més informació…  ·  Variants i equivalents

Etimologia d'estrenar

Del costum de gratificar algun servei amb roba o coses d’ús personal sorgí el sentit d”usar o fer alguna cosa per primera vegada’ i el postverbal estrena (del llatí strena, ‘presagi’, ‘obsequi que es fa en dia de festa perquè serveixi de bon auguri’) amb l’accepció d”ús o realització d’alguna cosa per primera vegada’. Vegeu també el mot estrenes.

Usos

  • Aquell vespre, a la llitera, vaig lliurar-me de ple als meus sentiments. Era tota la meva vida prop de la mare, que revisava, en l’escalfor reconfortant de les mantes. Recordava, especialment, perquè les circumstàncies ho propiciaven, els meus Nadals d’infant, i trobava que era el pessebre allò que els donava un especial encís. Per això els meus Nadals d’infant van associats principalment al pessebre que ens feia la mare, al meu germà petit i a mi, la vigília de Nadal, després de sopar d’una esgarrapada. Quan l’havia acabat, nosaltres ens n’anàvem a dormir, i ella se’n tornava a cosir, perquè les vigílies de Nadal es vetllava al nostre taller de sastreria, fins a la matinada: els clients, benestants, es podien permetre seguir la tradició de fer-se un vestit o un abric: «per Nadal, qui res no estrena, res no val».

    Pere Carbonell i Fita, «Nadal al camp de concentració de Setfonts (1939)», dins El Nadal que no vam tornar a casa. 1939, el primer Nadal d’exili (Barcelona: Acontravent, 2009), a cura de Quim Torra, pàg. 22

Tema de la setmana

Mots miscel·lanis per acabar l’any… Recordeu que tanquem per vacances i que tornem el 12 de gener. Bones festes!

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

miríadataleia