partir palletes

Definició

Trencar una relació, barallar-se, anar-se’n cadascú pel seu cantó.

Es diu que dues persones han partit palletes quan han trencat la relació que les unia, siga d’amistat, amorosa, comercial, etc. El fet de trencar la relació no implica necessàriament enemistar-se, encara que és freqüent que açò passe.

—¿Encara fas societat amb Raül? —No, vàrem partir palletes. No ens enteníem.

També: trencar palletes, partir peres, trencar el plat bonic

Usos

 • Quantes preocupacions m’has donat, bandolera!, em vas fer patir més que cap altra quan vas nàixer i, si Déu vol i la Mare de Déu, no pararàs de fer-me estar amb l’ai al cor, gandula, més que gandula!… Sí!, mala pell!, per a tu ha de ser o tot o no res, sense mida, més que exagerada!…, res a mitges, que ho portes a la sang i, per això, vages amb qui vages, acabes partint palletes… Si saberes la malícia que em fa que sigues aixina!…

  Encarna Sant-Celoni i Verger, Al cor, la quimereta (València: Tabarca, 2002)
 • Estaves contant-me que el dia que va guanyar les eleccions el Front Popular, al poble feia un fred de Maria santíssima… Ah, sí! I, dic jo, per què t’havia dit la mare això del fred? Perquè, com en feia tant, que jo crec que, aquell, va ser l’hivern més dur de tota la meua vida, aquella nit ma mare va encendre el foc de la llar, que això només ho feia en dies comptats perquè, des del dia que el meu germà Ramon va partir palletes amb mon pare, per culpa de ta tia Rosa, i se’n va anar a Amèrica per cara d’uns amics seus, que li donaren faena en un barco, havíem de comprar la llenya, que era molt cara, i no sé d’on havíem de traure els diners.

  Josep Franco, Això és llarg de contar (Alzira: Bromera, 2004)

Tema de la setmana

Paraules i expressions tretes del diccionari El valencià de sempre, d’Eugeni S. Reig (Alzira: Bromera, 2015)

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “partir palletes”

 1. Pep — Salses

  Partir peres o Partir palles: barallar-se, deixar d’esser amics o de tractar-se. (Partir palletes: fer amistat, entendre’s, anar ben d’acord)

  No haver-hi pa partit entre dues o més persones: haver-hi gran amistat.

  “trencar els papers”, rossellonès, podria ser catanyol (encara que no és al RAE), al DCVB no hi és ni a papers, ni a trencar ni a rompre.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

espardenyadamicona