parlar gras

Definició

Dir paraules indecoroses; parlar de manera obscena, grollera.

En arribar el nou rector al poble tothom estava escandalitzat perquè parlava gras.

També: parlar gruixut, parlar brut

Etimologia de gras

Del llatí vulgar grassus, llatí clàssic crassus, mateix significat, per influx de grossus, ‘gros, gruixut’.

Usos

 • Vestia sempre unes bruses i unes faldilles molt cenyides al cos i li plaïa ensenyar els braços perquè no podia ensenyar res més. Es passava el dia cantant i rient. S’exhalava d’ella una aura sensual, d’una sensualitat gruixuda i ordinària. L’àvia Paula li tenia poca simpatia perquè parlava gras i deia disbarats. A tu tampoc no et plaïa massa perquè t’agafava rient, t’oprimia contra els seus pits ubèrrims i et masegava i et besava. No dormia a casa. Vivia amb el seu home en una torre que els pares tenien al Guinardó, al carrer de Dos Rius. Venia al matí a primera hora i se n’anava al vespre en havent sopat, quan el marit venia a cercar-la i a saber si l’endemà havia de treure el cotxe.

  Lluís Capdevila, L’alba dels primers camins (Andorra la Vella, 1968), pàg. 26
 • [Diumenge, 4 de gener de 1942]  Per davant de la finestra de la meva cambra ha passat gent mudada, de pressa, en direcció a l’església.
     Un dia, el rector, en visitar-me per mendicar per les obres del culte, em digué:
     —Cada diumenge us veig a missa.
     No sé si avui també m’hi haurà vist, car sols hi he anat una vegada. Aquest bon home viu a Neron, un poble que hi ha a cinc quilòmetres d’aquí. És vell, li plau beure i parla gras. Diu que em porta afecte. Quan ve per les obres del culte, m’és grat fer-lo content. La darrera vegada li vaig donar més que mai i s’oblidà de lliurar-me’n rebut. No té gaire memòria. Va amb bicicleta de dona.

  Ferran Canyameres, Diari íntim (Barcelona: Pòrtic, 1972), pàg. 10

Tema de la setmana

Maneres de parlar

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xerrarfer-la petar