paperot m

Definició

1  Paper o escrit menyspreable.

2  fer el paperot  Fer comèdia, fingir, amb el fi d’aconseguir un profit.

No li agrada rebre visites, però no li queda altre remei que fer el paperot i aguantar-les.

Etimologia

Del llatí papyrus, i aquest, del grec pápyros [πάπυρος] ‘papir’, «adaptat per via semiculta a una terminació catalana quan descabdellàrem la fabricació de paper apresa dels àrabs i moros: mot i indústria que la nostra nació transmeté després a totes les altres llengües i nacions d’Europa» (J. Coromines). Més mots de la mateixa família són paperam, paperina, paperera i paperet.

Usos

 • —Té. I te hi hai posat lo del Serafí, tamé.
     —Pero si no calie, dona.
     —Si ja està pagat, i no són pas quatre duros. Aquí te hi hai posat los segons, i les postres aquí, posa-les de seguida a la nevera.
     Que moltes gràcies, que em sap greu, que quin paperot que hai fet. I ella que no patixis, i l’Ester que tranquil·la, dona, i encara la Tere que quan te trobes malament, com a casa no se hi està an cap puesto. Bueno, doncs déu, bon any. Bon any, bon any.

  Marta Rojals, Primavera, estiu, etcètera (Barcelona: La Magrana, 2011)
 • Jo no faré el paperot. La tendència dels mitjans a convertir-ho tot en un ha-ha-ha, he-he-he fa que es confongui l’amenitat amb l’originalitat, i l’originalitat amb la gracieta. Jo puc ser divertit a base de preparació i treball, però no sóc un showman ni tinc el do de la resposta ràpida i enginyosa. Veig que dels escriptors s’espera que siguem brillants, àgils, mordaços, cínics, insolents i provocadors. En una paraula, es vol que actuem, que fem el paper que se suposa que escau a un escriptor. Això és ben fàcil de solucionar: ni paper ni paperot.

  Ramon Solsona, «Benvolguts periodistes» (Avui, 16 de maig del 2010)

Tema de la setmana

Paraules formades amb el sufix -ot

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ermotcullerot