pal de paller

Definició

Pal que serveix d’eix al voltant del qual hom munta el paller. Normalment s’usa en sentit figurat: eix o nucli al voltant del qual es vertebra una societat, una empresa, etc.

El moviment associatiu ha estat el pal de paller del país.

Etimologia de paller

De palla, del llatí tardà palea, mateix significat. Altres mots de la mateixa família són pallasso, pallissa i pallús.

Usos

  • Et passes la vida pensant que ets el pal de paller de la família i resulta que la teva dona, la que no sortia mai de casa, la que semblava un zero a l’esquerra, té més poder de convocatòria que tu. I si hagués passat al revés? Si m’hagués mort jo antes que no pas ella, estarien tan emocionats com ara al recordar-se de mi?

    Ramon Solsona, L’home de la maleta (Barcelona: Proa, 2011)
  • La idea d’una societat civil fortament articulada i cohesionada al voltant de valors pairals que fan de comú denominador es va demostrar fa temps una closca buida. Potser les darreres manifestacions de quelcom que podia assemblar-s’hi es van produir a les acaballes del franquisme, amb el PSUC i el catalanisme transversal de l’Assemblea de Catalunya com a pal de paller. Aquelles guspires no van poder resistir l’embranzida de la reorganització política dels anys 1976-1979.

    Josep Maria Fradera, «La tradició a la intempèrie», dins La rectificació. Cabòries, exhortacions i premonicions sobre Catalunya (Barcelona: Destino, 2006), pàg. 201

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors de CD1M. El d’avui és d’Àlex Méndez i Bravo, de Nou Barris (Barcelona). 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rauxacampanejar