orsai m

Definició

Fora de joc.

Segons el Diccionari de futbol de Rudolf Ortega, la locució ‘fora de joc’ significa «Posició d’un jugador atacant per la qual es troba més a prop de la línia de fons contrària que la pilota i dos adversaris, tret que un d’aquests dos adversaris, o tots dos, es trobin en línia amb l’atacant».

Era un orsai claríssim i l’àrbitre no el va assenyalar.

Etimologia

Alteració popular de l’anglès offside, mateix significat.

Usos

 • El meu pare, als partits del Baronense, passava tants nervis que no parava de donar voltes al camp. La seva condició de president li permetia caminar pel pas estret entre la línia de calç i les barres de ferro pintades de blau que encerclaven el terreny de joc. Així intercanviava opinions amb els que s’anava trobant, però moltes vegades només buscava l’assentiment dels interlocutors sobre aquell error de l’àrbitre que ell havia vist amb claredat meridiana.
     Recordo tres paraules que proferia posant el crit al cel. Primer interpel·lava l’àrbitre: «Àrbit!», i tot seguit hi afegia «xoriço!» o «orsai!», segons el cas. L’àrbit s’ha normalitzat en àrbitre, el xoriço continua sent un xoriço —malgrat que l’IEC no hagi admès encara el sentit figurat de lladre— i l’orsai és un orsai per obra i gràcia de Joaquim M. Puyal. […] Puyal fa servir orsai perquè era la paraula que gent com el meu pare —que no sabia un borrall d’anglès— feien servir com si fos català de tota la vida.

  Magí Camps, «Orsai!» (La Vanguardia, 7 d’octubre del 2013)
 • Sant Blai i un àrbitre inexpert van jugar amb la Penya dels Malvats i els van fer guanyar el trofeu de l’Associació Esportiva Minerva. A les acaballes del partit, en la jugada de l’únic gol, es va cridar de manera enfurismada perquè tothom va veure l’orsai llevat del referee i els d’Ivars. Una colla d’exaltats van estar a punt de resoldre-ho a garrotades…

  Isidor Cònsul, Tractat de geografia (Barcelona: Empúries, 2008), pàg. 17

Tema de la setmana

Avui fa 40 anys de la primera retransmissió esportiva en català després del franquisme, un Barça-Las Palmas a càrrec de Joaquim M. Puyal (vegeu-ne més detalls aquí). Per començar a escalfar en la represa de RodaMots després de les vacances, aquesta setmana veurem alguns termes relacionats amb el futbol.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “orsai”

 1. Aurora — Tarragona

  Disculpeu la meva ignorància, però després de llegir unes quantes vegades la definició de ‘fora de joc’ que copieu del diccionari de futbol, continuo sense entendre-hi un borrall.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

marenyplanter