no tenir aturador

Definició

Ser impetuós; no aturar-se davant cap obstacle.

Quan comença a queixar-se no té aturador, tot ho troba malament. En qüestió de la beguda, ni l’un ni l’altre no tenien aturador. La irrupció de la robòtica no té aturador.

Només s’usa amb éssers animats i noms que denoten accions com a subjecte. També s’usa amb la forma sense aturador: Menja sense aturador.

«El foc té aturador; que l’aigua no»: ho diuen per significar que una tempestat d’aigua és més terrible que un incendi.

Etimologia d’aturador

D’aturar, del llatí vulgar attūrare, probable alteració del clàssic obtūrare, ‘tapar; tancar’, d’on ‘barrar el pas; detenir’, amb el sufix -dor, del llatí -tor, -toris, que indica relació amb verbs (eixordador, coneixedor, esdevenidor…).

Usos

  • I ara et miro, et passo la mà pel rostre encarcarat, i veig llàgrimes escorrent-se per les teves galtes, i sé que saps que sóc jo, la teva filla, la Carme, i, dispensa’m, però he de sortir al corredor a descarregar la tristesa que em colpeix veient-te presonera d’aquest cos que en un altre temps no coneixia aturador.

    Julià de Jòdar, L’home que va estimar Natàlia Vidal (Barcelona: Edicions 62, 2003)
  • El papà m’havia explicat amb llàgrimes als ulls que no havia pogut estar per mi, que la mamà havia dit o tu o jo, i que no volia ni que em veiés. I, com ja m’havia dit altres vegades, ell preferia que fos així, que no em veiés a mi, perquè aleshores no hauria resistit deixar-me allà amb ella. M’ho havia dit tantes vegades i m’havia demanat perdó tantes vegades que, al final, un dia em va sortir un doll d’aigua de dintre, un glop que va pujar més amunt del coll i que no tenia aturador. I em vaig desfer en llàgrimes i va ser quan em vaig abraçar a ell i li vaig dir que això no ho havia pogut fer mai amb la mamà. No sé per què me’n vaig enamorar, m’explicava ell, si no hi era tota, si no feia altra cosa que anar de festa en festa i d’amant en amant.

    Blanca Busquets, La casa del silenci (Barcelona: Rosa dels Vents, 2013)

Tema de la setmana

Frases fetes amb ‘no tenir’

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

no tenir retopno tenir un clau