no hi ha mel sense fel

Definició

Significa que cal acceptar les adversitats i els desavantatges des del moment que volem gaudir de les prosperitats i els avantatges que ens proporciona una mateixa cosa.

També: qui té la mel, que tinga la fel

(Fel, en sentit figurat, significa ‘dolor amarg’ o bé ‘malignitat, rancúnia’.)

Usos

  • Però si llavors la comunicació amb els polítics no va ser cap meravella, encara va ser pitjor poc temps després, quan manaires que van voler passar per il·lustrats (i li ho van fer creure a algú) van fer fora sumaríssimament un dels millors directors que aquest museu [el de la Prehistòria] ha tingut mai, Bernat Oliver. Pareix que ha arribat l’hora de rectificar, ni que siga una mica. La llàstima, perquè no hi ha mel sense fel, és que, per a ampliar el de Prehistòria, caldrà traslladar (on i per a quan?) un altre museu important, i un dels que més podia informar-nos sobre el nostre passat recent, als valencians: el d’Etnologia. Un altre museu que, de moment, no ha tingut la sort que mereix.

    Enric Sòria, «Territoris de contemplació» (El País [Quadern—País Valencià], 4 de març del 2004)

Tema de la setmana

A les citacions que il·lustraven els noms dels vents de la setmana passada (ben ventosa, per cert), hi trobàvem alguns refranys, com ara «El garbí, a les set a dormir» o bé «El ponent la mou i el llevant la plou» (tot i que una subscriptora ens comentava que a la seva família, de llarga tradició marinera, sempre havia sentit dir que qui la movia era el mestral, i no el ponent). Aquesta setmana en veurem uns quants més, de refranys. 

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ponentuns tenen la fama i altres carden la llana