ni poc ni gaire loc adv

Definició

No gens, absolutament gens.

Deia que això no li agradava ni poc ni gaire i era cert, ho odiava.

«L’ofici venturós d’imaginaire, | no el conec, trist de mi!, ni poc ni gaire», fan uns versos de Jacint Verdaguer.

També: ni poc ni molt, ni poc ni gens

Etimologia de gaire

Del fràncic waigaro, ‘amb prou feines, a la força’, forma adverbial corresponent a l’adjectiu waigar, ‘rebec, tossut, temerari’, de l’arrel del verb waigaron, ‘refusar, negar-se’.

Usos

  • Montaigne, com sap tothom més o menys lletraferit, es va posar a escriure sense preocupar-se ni poc ni gaire del que escrivia. Com que no li calia presentar-se a cap premi, ni tenia cap contracte editorial, escrivia com bé li semblava, com li venia de gust, sense preocupar-se d’adaptar el seu escrit a cap gènere de curs normal al seu temps.

    Maria Aurèlia Capmany, Dietari de prudències (1982)
  • Al llarg de la meva carrera docent he anat insistint, incansablement, en el fet que l’anatomia no serveix ni poc ni gaire per a fer bona pintura, bon dibuix o bona escultura. L’anatomia és una ciència molt útil a la medicina en general, però no cal ni demostrar que no són pas els més eminents anatomistes els artistes plàstics més rellevants.

    Josep Jassans, dins Jassans: una vida dedicada a l’art de modelar (Universitat de Barcelona, 2007)

Tema de la setmana

Expressions amb ‘poc’

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

faltar-se’n pocgaire