negre -a [2] adj

Definició

Clandestí, il·legal. S’usa sobretot en expressions com ara mercat negre (‘comerç il·legal de mercaderies prohibides o racionades’) o diner negre (‘diner no declarat, de procedència il·legal o fraudulenta’).

Va aconseguir caviar en el mercat negre, però li va costar caríssim.

Quan van comprar la casa van pagar-ne una part amb diner negre.

Usos

  • Abans d’entrar s’euro, va arribar dobler fresc d’Alemanya, doblers des que més agraden: negres. Sa tribu va parar ses mans i rajaren centenars de milions de marcs alemanys que compraren terra, herència i patrimoni.

    Toni Gomila, Acorar (Manacor: Món de Llibres, 2012), pàg. 48
  • Ha estat tot un any fent la revolució de ciutat en ciutat i mai de la vida havia passat tanta gana. Tothom parlava de col·lectivitzar però, com sempre, parlaven de col·lectivitzar el que no era seu. La gent, així que tenia alguna cosa per vendre, se n’anava al mercat negre. Especuladors! No hi havia manera de poder menjar res calent tret que un no es decidís a ser una mica acaparador i capitalista! Si és que de vegades el feien enfadar de debò, home! Com volien que triomfés la revolució, si quan un demanava una arengada li costava dos rubles i a més li feien una mala cara que espantava les bruixes, home!, pensava Akaki.

    Francesc Serés, «El camí rus», dins Contes russos (Barcelona: Quaderns Crema, 2009), pàg. 157

Tema de la setmana

Mots que negregen

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

treballar com un negreveure-ho tot negre