negre -a [1] adj

Definició

En literatura i cinema, de temàtica referida a ambients sòrdids, als baixos fons, la violència, el crim, la corrupció, etc.

La padrina només llegeix novel·la negra; se n’empassa una darrere l’altra.

El gènere negre sempre ha tingut una parròquia de seguidors molt fidels.

Usos

  • No em sento un escriptor monocolor, tot i que publico en col·leccions de novel·la negra. I així se’m considera, però la veritat és que aquesta catalogació va venir perquè fa tres anys em van incloure en un assaig de novel·la negra en català. Aleshores, quan jo em creia senzillament un escriptor generalista, em vaig descobrir com un novel·lista negre.

    Lluís Llort entrevistat per Jaume Vidal: «Sang i fetge, sí; policies i detectius, no» (El Punt Avui, 12 de setembre del 2014)
  • Potser l’inspector desaprovava la meua relació amb l’Assià. Els nostres gustos diferien però eren veïns. Ell tenia la fal·lera del jazz i del cinema negre americà.
       —Ja sé —digué en Leccia— que és impossible de ser feliç en aquest món de merda però potser, si ets prou eixerit, pots evitar de ser infeliç.

    Joan-Daniel Bezsonoff, La presonera d’Alger (Barcelona: Empúries, 2002), pàg. 90

Tema de la setmana

Abans les targetes podien ser grogues o vermelles, però últimament hem sentit parlar molt de les «targetes negres». Hi ha moltes altres coses negres, com ara la trobada BCNegra de novel·la negra, que enguany fa 10 anys. Aquests dies veurem alguns mots relacionats amb aquest color.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cassetnegre com una caua