musc -a adj

Definició

De color fosc, especialment morat.
«Aquesta dona sempre va tota musca»: va vestida de color fosc.
Barretina musca: barretina morada fosca.
També: amusc -a

Etimologia

Variant de mesc, de l’àrab misk, i aquest, del persa muxk, mixk, mot indoirànic que designà primer els genitals (en sànscrit muskáh, ‘testicle’). Vegeu mesc.

Usos

  • Anava en calça curta i gorra musca, que és una mena de barretina morada; jo no havia vist mai ningú amb barretina fora dels camàlics de Barcelona, que la duien d’un vermell viu. S’alçà de la cadira baixa, on s’estava arrupit amb els palmells estesos de cara al foc; dret, impressionava per la seva estatura i corpulència. Als ulls, blavosos, tenia com un tel; després vam saber que se li havien fet cataractes. Tenia vuitanta-nou anys, ens digué, i ja no anava a les feines del defora; no pas pels anys, sinó per les cataractes.

    , Incerta glòria (Barcelona: Club Editor, 1999 [1956]), pàg. 197
  • Veu el seu fill petit, Rafel Onofre, vorejat de calaveres que porten forques, com si talment assistís a una representació de la Dansa de la Mort, que el seu avi solia descriure-li de nin. Les calaveres vestides amb túniques de color amusc fan giragonses i es contorcen al voltant de l’al·lot i l’escarneixen amb jutipiris i befes. Finalment, acabaven per arrossegar-lo i se l’enduien lligat de mans i brut de sang. El somni li feia témer el pitjor.

    Dins el darrer blau (Barcelona: Destino, 1994), pàg. 319

Tema de la setmana

Colors

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

glauc -aatzur