mot m

Definició

(per extensió)  Sentència, frase.

Etimologia

Del llatí vulgar muttum, ‘xiuxiueig’, onomatopeia usada en expressions com non muttum facere, ‘no fer ni un murmuri’. Altres paraules que provenen de la mateixa arrel són ‘motada’ (paraula insultant), ‘motejar’, ‘motet’ i ‘motiu’.

Usos

  • En el darrer número de Le Cri de Paris es parla una mica de les actualitats d’Espanya. Naturalment, s’hi parla amb més competència que en L’Action Française o que en Le Temps. El mot d’un home polític francès és reportat en aquesta secció. Val la pena de recollir-lo. El mot és aquest: «L’Espanya és el país en què més creuen que les coses s’han arreglat quan les amaguen».

    Eugeni d'Ors, «Un mot» (La Veu de Catalunya, 29 d’agost de 1917)
  • En els països de guerra civil i de convulsions violentes, el contrast funciona amb el mateix tallant que la guillotina. Apareixen els dos camps separats per una ratlla intraspassable. Per això és tan cert el mot de Talleyrand que escriví en les seves Memòries, parlant d’ell mateix: «La traïció és una qüestió de dates». Jo hi afegiria: «I de situació geogràfica». Els qui hem viscut la darrera guerra civil ho sabem massa.

    Josep Pla, Notes per a Sílvia (Barcelona: Destino, 1974), pàg. 185

Tema de la setmana

Bé, ens ha costat 1.319 mots arribar fins aquí, però ja hi som, hem arribat al mot «mot»! Tot i que, com la resta de mots d’aquesta setmana, avui l’emprem en un sentit diferent de l’habitual. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

quedarpossibles