mort de gana

Definició

desp  Persona que no té per a viure.

Ha vingut el mort de gana del teu germà, perquè li deixis diners.
Per extensió, es diu també d’algú que no cal tenir en compte.
També: mort de fam

Etimologia

gana — D’origen incert, probablement d’un gòtic gano, mateix significat. Altres mots de la mateixa família són desganat, ganàpia i ganut.

Usos

  • Les pintades de «fora moros» [de principis dels 70] incloïen tota aquesta gran varietat de nord-africans que estaven fent les autopistes amb uns sous més baixos que els dels altres immigrants que havien vingut a Catalunya, i que també havien estat discriminats moltes vegades pels propis catalans per qüestions de la feina que realitzaven. I es va veient que el món es mou així: quan tens por que t’agafin qualsevol cosa teva o quan la gent és més pobra que tu, i es diu allò de «ets un mort de gana», no es diu que ets un mort de gana en el sentit que «li donarem quelcom per menjar», no, sinó que ja que és un mort de gana, doncs que s’acabi de morir.

    , dins El racisme: un perill latent (Barcelona: Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, 1988), pàg. 106
  • Ningú no es podia permetre perdre un cavall. Un pagès mort de gana com ell, segur que no. La feina d’un cavall representava la diferència entre una collita com cal i la davallada cap a la inanició. Sense l’animal, el pagès i la seva família ja eren a les portes de la mort.

    Jo Baker, Les ombres de Longbourn (Barcelona: Rosa dels Vents, 2013), traducció d’Esther Roig

Tema de la setmana

Aquesta setmana, una mostra dels 100 insults imprescindibles, de Pau Vidal (Cossetània, 2014). 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tòtil -acantamanyanes