mimesi f

Definició

1  Imitació que algú fa d’algú altre mitjançant els mateixos termes i gestos, generalment en to de burla.
2  Imitació inconscient que algú fa del comportament, el llenguatge i les idees del medi que l’envolta.

Etimologia

Del grec mímesis, ‘imitació’, ‘reproducció’ o ‘representació’. Mimos és el mot grec (de creació expressiva) per designar ‘actor, imitador’, d’on prové mim.

Usos

  • Va ser Aristòtil, a la Poètica, que va parlar de la imitació, de la mimesi; i del plaer generat pel reconeixement de la realitat imitada. La imitació, segons el filòsof, era la base i essència de totes les arts; i l’emoció de l’espectador derivava de l’associació entre allò representat i allò altre prèviament conegut, ni que ho fos a través d’altres històries. Això, tant en el cas de les obres dramàtiques com en el cas de la pintura, l’escultura i, fins i tot, la dansa. En temps ben recents i nostrats, però, les arts plàstiques han lluitat de valent contra la mimesi, i l’art abstracte (o informalista, o no figuratiu) ha trencat el vincle de la representació: ara hi ha tot d’obres que no volen ser res més que elles mateixes, sense que calgui fer cap referència a les realitats del món que som i que ens envolta.

    Això és (i no és) Allò (Badalona: Ara Llibres, 2008), pàg. 34

Tema de la setmana

Mots extrets del llibre sobre les metàfores Això és (i no és) Allò, de Jesús Tuson 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

analogiacatacresi