mecenes m i f

Definició

Persona que patrocina generosament les arts, les ciències, una iniciativa cultural, un artista, etc.

Francesc Cambó va ser mecenes de nombroses iniciatives artístiques i culturals, com ara la Fundació Bernat Metge.

Per extensió, també s’aplica al patrocini ofert per empreses, fundacions privades o entitats a artistes o activitats socials o benèfiques.

Etimologia

Del nom de Gaius Cilnius Maecenas (68 aC-8 dC), patrici romà, protector de literats i artistes entre els quals Horaci i Virgili. Altres mots de la mateixa família són mecenatge i micromecenatge.

Usos

  • Un vol ser famós per ser envejat. I ric per ser envejat. No us penseu que tots aquests museus i aquestes beques i aquest art públic que paguen els mecenes és només per evadir impostos. No: volen que tu sàpigues qui és ell, mentre ell es permet ignorar el nom de tots els que són com tu (si un dia et mirava i et deia el teu nom, t’agenollaves, cagat a les calces).

    Isabel-Clara Simó, Amor meva (Barcelona: Edicions 62, 2010)
  • De mecenes n’hi ha hagut sempre a tot el món i al llarg de tota la història, i la prova és que el nom prové d’un generós patrici romà. Són famosos els mecenes del Renaixement i del Barroc perquè, com se sap, la història l’escriuen els vencedors, però haurien de ser-ho igualment els mecenes catalans, que han invertit molt en aquest poble moltes vegades derrotat.

    Manuel Cuyàs, «Mentre arriba el dia que ho tindrem tot pagat» (El Punt, 27 d’abril del 2006)

Tema de la setmana

El mot d’avui és el que sou molts de vosaltres: mecenes d’aquesta travessia pel mar de les paraules que és RodaMots. I els que no ho sou encara, ara teniu l’oportunitat d’esdevenir-ho: a partir d’avui i durant quinze dies, podeu fer-hi donatius. No tan sols això, sinó que si els feu de 12 euros o més, podeu triar un llibre de regal! Què es pot demanar més que ser mecenes lectors?

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

mudat com un margallósandvitx