Definició
Refrany que avisa del temps variable, i de vegades perillós per a la salut, característic del mes de març.
També: Març, marçot, tira la vella al clot, i la jove si pot, o …mata l’ovella i l’anyellot i la vella a la vora del foc.
Origen del refrany
Aquesta dita té l’origen en una tradició, segons la qual un pastor es volgué riure del mes de març, quan aquest ja estava a les acaballes, i li digué: «Març marçot, no m’has pogut matar cap ovella ni cap anyellot»; i el març respongué: «Calla, que amb dos que me’n queden i dos que en manllevaré a l’abril, encara te’n mataré més de mil»; i va manllevar dos dies a l’abril, i en aquells quatre dies provocà un temps de fred tan cru que es moriren una mala fi d’ovelles i anyells (Diccionari català valencià balear).
Usos
Vet aquí que avui comencem un mes, al qual la dita popular li ha posat una de les fames més negres. El mes de març és el mes poca-solta per excel·lència, un mes perdulari, desconsiderat, fins criminal. «Març, marçot | tira la vella al sot | i la jove si pot», diu la dita popular. Se li diu «marçot» d’una manera despectiva; un hom el veu desmarxat i malcarat, amb els cabells a la bona de Déu, despentinats per les ventades, vestit amb quatre parracs, envellint joves i velles per «tirar-les al sot», que vol dir dur-les al cementiri. Mes de canvis de temperatura, de tossir, de patir i de suar.
Josep M. de Sagarra, «Març, marçot…» (La Publicitat, 1 de març del 1925), reproduït a L’ànima de les coses (Barcelona: Quaderns Crema, 2001), pàg. 413
Tema de la setmana
Top Ten dels refranys catalans