mansoi -a adj

Definició

De condició suau i dòcil, s’aplica especialment als animals no braus, no esquerps.

Si n’és de mansoi, aquest gatet! Només vol que li facin carícies.

Etimologia

De mans, ‘mansuet, manyac’, del llatí vulgar mansus, substitut del llatí clàssic mansuetus, ‘mans, domesticat’, participi de mansuescere, ‘amansir, domesticar’, compost de manus, ‘mà’, i suescere, ‘avesar-se’.

Usos

  • És l’home més pobre i més ric del camp. Tots l’estimem; ningú no el molesta. Només obre la boca per enraonar amb el seu cavall, que és l’única cosa que existeix per a ell en el món. No sabem si ens inspira llàstima. Potser no. Malgrat el seu aspecte d’ós i la seva força formidable, és més mansoi que un anyell. Segurament ha fet la guerra, perquè té una ferida de metralla a l’esquena… Mira, ara ha caigut! Cada dia cau, però torna a aixecar-se ell sol; no vol que l’ajudi ningú.

    Crist de 200.000 braços (Palma: Lleonard Muntaner, 2008 [1968])

Tema de la setmana

Aquest any en fa 100 que va néixer Agustí Bartra (Barcelona 1908-Terrassa 1982). L’editorial mallorquina Lleonard Muntaner ha reeditat fa poc el que és segurament la seva obra més coneguda, Crist de 200.000 braços. Aquests dies en veurem uns quants mots.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fonaresquill