manilla f

Definició

Anell de ferro que es posa al voltant d’un puny unit ordinàriament per una cadena o barreta amb un altre posat a l’altre puny.

Van detenir el lladre quan encara era dins la joieria i tot seguit li van posar les manilles.

Etimologia

Del llatí manīcŭla, ‘maneta’, del llatí manus, ‘mà’.

Usos

 • Després han fet una pel·lícula de ninots que no m’ha agradat gens: hi sortien tot de vaques que enraonaven. A mitja part hem anat al bar a beure un Pampre d’Or i hi ha trobat un amic que li ha preguntat si tenia paquets de Camel i mitges Nylon i ell li ha contestat que la setmana entrant en tindrà perquè anirà a l’Havre. Jo pateixo molt quan és fora perquè encara que no ho digui sempre penso que l’agafaran i que li posaran les manilles.

  Mercè Rodoreda, «Tarda al cinema», dins 22 contes (1958)
 • [Primer de maig del 1976] Asseuen al meu costat un noi detingut, d’uns divuit o vint anys. Té els canells de les mans inflats de les manilles. Li diuen:
     —Confiésate con el cura.
     Després vénen uns quinze policies de la Social, tots ells de trenta a cinquanta anys, impressionants, i, mentre un d’ells sembla dialogar amb mi raonablement, tots els altres m’atabalen a crits, insults i amenaces. Jo resto amb la vista baixa.

  Lluís M. Xirinacs, recollit a Xirinacs i l’estafa de la transició, de Lluís Busquets (Barcelona: Ara Llibres, 2013)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb la mà

Temes i etiquetes

3 comentaris a “manilla”

 1. Joan Gisbert — Bages

  Tot i que potser no està contemplat en el diccionari, la paraula manilla en el joc de cartes de la botifarra és la que mata totes les altres cartes i es correspon al número nou de la baralla de cartes espanyola. O sigui la que té la mà i que ho guanya tot.

  Popularment dins del mateix joc un jugador que té totes les manilles (els 9) es diu que és un “cagamanilles”.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tenir mà esquerramanotada