malícia f

Definició

Inclinació a fer el mal, malignitat.

Ha fet això per pura malícia.

tenir malícia (a algú)  Tenir-li mala voluntat.

A més a més d’aquest sentit, malícia té altres significats semblants: coneixença del mal (És un xicot sense malícia); propensió a pensar mal (No sap què és malícia); destresa a fer el mal (Un engany fet amb molta malícia); picardia, murrieria (Un somriure amb una ombra de malícia).

Etimologia

Del llatí malitia, mateix significat, de la família de mal. El primer testimoni escrit d’aquest mot en català és de Ramon Llull. Si estigués al diccionari, el contrari de malícia podria ser bonícia.

Usos

  • El bou va confessar a la Renard que venia per estar-se a la cort del rei, i que fugia de l’home perquè l’havia volgut vendre per matar-lo. La Renard li va respondre de la forma següent:
       —En un reialme hi havia un rei amb molts mals costums, i que, a més a més, tenia un consell malvat. I per culpa de la malícia del rei i del consell, tot el reialme estava sota la desgràcia i la ira de Déu, perquè el mal que el rei i el consell feien a la gent del reialme era incalculable. I resulta que el mal que el rei i el consell feien a aquella terra va durar tant de temps que els habitants no ho van poder sofrir, i per la mala vida i el mal exemple del rei i del consell, la gent va acabar desitjant la mort del monarca i dels consellers.

    Ramon Llull, Llibre de les bèsties a través de Roc Casagran (Carcaixent: Sembra, 2015), pàg. 46

Tema de la setmana

En ple Any Llull (amb motiu del VII centenari de la seva mort), val la pena parar una mica d’atenció a l’univers lul·lià, com farem aquesta setmana amb alguns mots trets de llibres que han aparegut recentment sobre la vida i l’obra del filòsof i escriptor mallorquí (o directament escrits per ell, com les reedicions del que deu ser una de les seves obres més conegudes, el Llibre de les bèsties).

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

amoretafoll -a