Definició
Inclinació a fer el mal, malignitat.
Ha fet això per pura malÃcia.
tenir malÃcia (a algú) Tenir-li mala voluntat.
A més a més d’aquest sentit, malÃcia té altres significats semblants: coneixença del mal (És un xicot sense malÃcia); propensió a pensar mal (No sap què és malÃcia); destresa a fer el mal (Un engany fet amb molta malÃcia); picardia, murrieria (Un somriure amb una ombra de malÃcia).
Etimologia
Del llatà malitia, mateix significat, de la famÃlia de mal. El primer testimoni escrit d’aquest mot en català és de Ramon Llull. Si estigués al diccionari, el contrari de malÃcia podria ser bonÃcia.
Usos
El bou va confessar a la Renard que venia per estar-se a la cort del rei, i que fugia de l’home perquè l’havia volgut vendre per matar-lo. La Renard li va respondre de la forma següent:
Ramon Llull, Llibre de les bèsties a través de Roc Casagran (Carcaixent: Sembra, 2015), pà g. 46
  —En un reialme hi havia un rei amb molts mals costums, i que, a més a més, tenia un consell malvat. I per culpa de la malÃcia del rei i del consell, tot el reialme estava sota la desgrà cia i la ira de Déu, perquè el mal que el rei i el consell feien a la gent del reialme era incalculable. I resulta que el mal que el rei i el consell feien a aquella terra va durar tant de temps que els habitants no ho van poder sofrir, i per la mala vida i el mal exemple del rei i del consell, la gent va acabar desitjant la mort del monarca i dels consellers.
Tema de la setmana
En ple Any Llull (amb motiu del VII centenari de la seva mort), val la pena parar una mica d’atenció a l’univers lul·lià , com farem aquesta setmana amb alguns mots trets de llibres que han aparegut recentment sobre la vida i l’obra del filòsof i escriptor mallorquà (o directament escrits per ell, com les reedicions del que deu ser una de les seves obres més conegudes, el Llibre de les bèsties).