malànima adj i m i f

Definició

De mals sentiments, de naturalesa cruel.

Aquells malànimes el van matar.

Etimologia

De mal i ànima.

Usos

  • Les campanyes són banals perquè els publicistes busquen frases breus i amb uns continguts d’una bondat tan genèrica que només un malànima podria discutir-los. Segons el meu amic Josep Maria Espinàs, però, la cosa és encara pitjor: l’objectiu principal de les campanyes que dissenyen els assessors és aconseguir que els candidats no diguin res de res.

    Salvador Cardús, «Polítics contra política» (Avui, 23 de maig del 2003)
  • —Tots sabem que un gnom no pot concedir-se res a ell mateix —conta el Gnom Sense Cognom—, però una vegada va haver-hi un gnom malànima, la nostra deshonra, que va intentar esquivar la prohibició. Malfiat com era, mirava amb angúnia el seu futur i va inventar un procediment per a assegurar-se un retir de príncep. Enganyava la gent dient-los que havien de demanar sols dos desigs i amb aquesta fórmula: «Vull tal cosa, tal altra i una que desitge el gnom quan vulga demanar-la». Llavors estigué alguns anys estafant un desig a cada persona i quan en tenia ja cisats mil cent onze, va considerar arribat el moment de deixar de recórrer els boscos i començar a dir: «Per a satisfacció del tercer desig d’en Pere, un castell per al gnom; per a satisfacció del tercer desig de na Margarida, cent servidors muts per al gnom». Havia oblidat, però, els noms de les persones, car no les estimava, i així no es pot cursar la petició.

    Josep Vicent Marqués, «El gnom malànima», dins Amors impossibles (València: Tres i Quatre, 1985), pàg. 80

Tema de la setmana

Hi ha qui creu que som uns malànimes per idear enigmots tan difícils com els de la setmana passada, tot i que nosaltres pensem que era més aviat dels fàcils! Aquests dies veurem altres mots compostos que comencen amb mal.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

purgatorimaldiença