llorigó m

Definició

Cria del conill.

En sentir les veus dels nens, els llorigons es van amagar al cau.

També: llodrigó, catxapó, catxap

Etimologia

Del llatí hispànic laurices, ‘conillets’, únic testimoniatge conegut en plural, que suposaria un singular laurix, -icis, amb sufix diminutiu -o, -onis. La variant llodrigó, per influx de llúdria i de la forma antiga madriguera, sinònim de lloriguera o llodriguera (‘cau de conills i altres animals’).

Usos

 • Amb un dit davant de la boca caminava a poc a poc i sense girar-se deia:
     —Vine!… No facis soroll…
     S’endinsaren pel camp. En ser a prop de les espigues que es movien es va ajocar. I llucant entre les tiges, van veure dos conillets, dos llodrigons. L’un feia ajeure una espiga. L’altre l’agafava i en xuclava els granets que, de tan tendres, semblava que no n’hi hagués. El que menjava es parà, com si maliciés que hi havia algú. Però com que l’altre s’impacientava, tornà a xuclar. Després, va ser ell que va fer ajeure una tija, i el seu amic es cruspia els granets.

  Carme Suqué i d’Espona, De la mar i del bosc (Barcelona: La Galera, 1980), pàg. 136
 • En Pole tenia sis conilles que no paraven de criar, a la cort. Li agradava treure els llorigons de la gàbia i jugar una estona amb ells, fer-los saltar amb posats de cangur.

  Xavier Bertran, El soldat que parlava amb els cruecs (Barcelona: Barcanova, 2002), pàg. 135

Tema de la setmana

Animals petits? No, petits d’animals

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “llorigó”

 1. Jordi Grau Gratacos — Barcelona

  Tot el que sigui per la nostra llengua és importànt . Però el que fa més malbé la nostra parla és la sintaxis. Caldria corregir “Avui per la tarda” i altres expressions que porten, en català una preposició d´acusatiu.I també ·estic o estar a gust” que porta una preposició de genitiu en català i no d´acusatiu.FEU UN ESFORÇ. GRACIES

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

poltreporcell -a