Definició
Arbust o arbret de la família de les anacardiàcies (Pistacia lentiscus), d’olor resinosa, de fulles perennes, paripinnades i coriàcies, de flors purpúries en raïms compactes i de fruits drupacis, de primer vermells i finalment negres, comú a les màquies i garrigues de terra baixa.
El llentiscle serveix d’aliment als ocells i al bestiar; antigament en feien oli per al llum.
També: llampedona, llentisc, llentiscla, llentrisca
Etimologia
Variant de llentisc, segurament procedent d’una forma romànica lentisclus, alteració fonètica de lentiscus per repercussió de líquides.
Usos
Un dels usos més celebrats d’aquesta planta és la propietat que té d’obrir la gana. Tant, que quan hi havia algun infant poc menjador o un adult convalescent, els de la casa abans de dinar solien reunir-se, omplir els gots d’aigua fresca i posar unes fulles de llentiscle en remull durant unes hores; i convidaven a tots a beure aquella aigua mentre deien: «el vermut!» I això, segons les velles, ajudava a obrir la gana.
Ferran Zurriaga, «El flairós llentiscle. Característiques i utilitats d’un arbust», dins Herbari. Viure amb les plantes (València: Universitat de València, 2012), pàg. 38Els qui estimem la natura considerem el paisatge com un llibre; i els arbres, els camps de conreu, les cases i els murs de pedra seca, les il·lustracions civilitzades d’aquest llibre. […] Al llarg dels segles, l’home ha transformat l’estat primitiu de les comunitats vegetals; els efectes d’aquesta alteració poden ésser febles i poc perceptibles, o profunds; és aquest el cas de moltes plantes la forma natural de les quals seria d’arbust i les veiem transformades en arbres, com passa amb les garroferes. En altres casos, com aquest del llentiscle, hauria de ser un arbre, però la pressió humana, l’explotació de la llenya per fer carbó, l’ha portat a la condició actual de mata. I com diu el diccionari: «planta llenyosa, baixa, de tronc curt que té les branques prop de terra». Ara bé, deixeu la mata créixer i amb el pas del temps descobrireu que s’ha transformat en un arbre de port considerable.
Ferran Zurriaga, «El flairós llentiscle», pàg. 34
Tema de la setmana
Si la setmana passada vèiem algunes bestioles metamorfosades en verbs, aquesta fem un salt al regne vegetal, amb un repòquer botànic tret de l’esplèndid Herbari publicat per la revista Mètode de la Universitat de València.