jornal [2] m

Definició

Mesura agrària variable corresponent a l’espai de terra que es pot llaurar en un dia normal de feina.

Etimologia

De jorn, dia, del llatí diurnus, ‘diürn, de dia’, substantivat en llatí tardà en el sentit de ‘temps diürn’, dia, per oposició a ‘temps nocturn’, nit; derivat de dius, ‘dia’.

Usos

  • El jornal és una de les poques unitats de mesura antigues que conserven el seu nom i el seu valor i que encara s’utilitzen per mesurar superfícies de terreny agrícoles. El jornal a Balaguer és d’uns 350 metres quadrats més gran que el valor mitjà del jornal a Catalunya.

    Teresa Ticó Angerri, «Pesos i mesures tradicionals a Balaguer», dins Passeig matemàtic per Catalunya (1999)
  • La indeterminació de les mesures indirectes obligava a la seva pròpia precisió, tot diferenciant-les segons la tipologia del treball, o sigui, definint-la segons qui la feia, el tipus de terreny, l’època o estació, la durada o la part del dia en què es feia, etc. Així es pot parlar de jornal de bous o jornal de tallar herba o de cavar, d’hora a peu pla o hora de pujada, d’estiu o d’hivern, de matí o tarda…

    Josep Callís i Franco, «Evolució antropològica de la mesura», dins Estimació de mesures longitudinals rectilínies i curvilínies. Procediments, recursos i estratègies (2002)

Tema de la setmana

Unitats de mesura

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fanecadamujada