Definició
1 Frase, generalment curta, inserida en una altra frase.
Després de «Harry S. Truman», posa un incís entre comes que digui «president dels Estats Units del 1945 al 1953».
2 Qualsevol explicació relativament marginal a allò que s’està dient o escrivint.
Permeteu-me un incís sobre aquesta qüestió i després tornarem al tema que estàvem debatent.
3 Esdeveniment secundari interposat entre altres de més importants.
Fou un incís només en la nostra vida.
Etimologia
Del llatí incisus, mateix significat (literalment ‘tallat’; és el participi d’incidire, ‘fer un tall o incisió’).
Usos
Si a la bicicleta li falta una roda no vas enlloc, i tampoc si vols fer anar un comandament a distància de dues piles i te’n falta una. I com aquests elements, hi ha comes que van aparellades, de manera que, si en posem una, per força hem d’escriure l’altra; obrim i tanquem. Són comes que marquen incisos, petits aclariments semblants als parèntesis que podríem suprimir sense que la resta de la frase deixés de funcionar: L’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, va fer pública la seva malaltia. Cinc vehicles, tres turismes i dues motocicletes, s’han vist implicats en el sinistre.
Rudolf Ortega, Tots els dubtes (Barcelona: RBA La Magrana, 2014), pàg. 169A falta d’un paper que transmeti emocions (ves que algun dia algú no l’inventi), disposem dels signes de puntuació, que ajuden a organitzar coherentment el discurs i que en molts casos serveixen per aportar aquesta informació pragmàtica tan important en la vida diària i que podem perdre en passar a l’escriptura. Una petita pausa, un canvi de to, un crit, una pregunta, una ironia, un mínim incís… tot això ho podem assenyalar amb els signes de puntuació. Puntuar correctament, doncs, ens serà imprescindible per expressar adequadament el que volem dir.
Rudolf Ortega, Tots els dubtes, pàg. 162
Tema de la setmana
Mots i passatges trets de Tots els dubtes. Una gramàtica del català a l’abast, de Rudolf Ortega (Barcelona: La Magrana, 2014).