Definició
Al·lusió al poema de J.V. Foix que comença amb el vers «Ho sap tothom i és profecia», del recull Onze Nadals i un Cap d’Any (1960). Vegeu-lo aquÃ.
Etimologia de saber
Del llatà sapere, ‘tenir, trobar gust; entendre-hi, tenir intel·ligència’; de referir-se al sentit del gust passà translatÃciament a designar la capacitat de discernir, de tenir seny i, finalment, de conèixer coses.
Usos
  —Potser hauries d’anar al metge i demanar-li que et receptés barbitúrics per equilibrar el sodi i recuperar la memòria?
Anna Carreras, Camisa de foc (Barcelona: Empúries, 2008), pà g. 114
   —Què és un barbitúric? Jo no tinc problemes de memòria. Sóc orfe des de ben petit; quan vaig sortir de no sé quin orfenat de no sé on vaig posar-me a fer flors de paper i des d’aleshores les venc aquÃ, ho sap tothom i és profecia. En vols una o no?
   Allò més encantador de la figura creada per l’amnèsic era el fet que cada nova identitat que prenia li portava nous records.Ho va dir el rei Joan Carles durant el seu esperat discurs de Nadal: «La justÃcia és igual per a tothom». Naturalment ni vostè ni jo vam dubtar de la veracitat d’aquesta afirmació perquè ho sap tothom i és profecia que a la vida només hi ha tres certeses certes: que la Terra és plana, que viatjar en Renfe Rodalies et dóna una seguretat fÃsica i mental total i que la justÃcia és igual per a tothom.
Iu Forn, «Tots som iguals davant la llei (i tant!!!)» (Ara, 11 de febrer del 2012)
Tema de la setmana
Fa uns mesos dedicà vem una setmana al tema de les al·lusions; aquesta hi tornem, però filem una mica més prim, ja que ens centrarem en al·lusions poètiques: aquell vers d’aquell poeta que es deixa anar enmig d’un text o d’una conversa, potser ve a tomb, potser no tant…Â