ho sap tothom i és profecia

Definició

Al·lusió al poema de J.V. Foix que comença amb el vers «Ho sap tothom i és profecia», del recull Onze Nadals i un Cap d’Any (1960). Vegeu-lo aquí.

Etimologia de saber

Del llatí sapere, ‘tenir, trobar gust; entendre-hi, tenir intel·ligència’; de referir-se al sentit del gust passà translatíciament a designar la capacitat de discernir, de tenir seny i, finalment, de conèixer coses.

Usos

  •    —Potser hauries d’anar al metge i demanar-li que et receptés barbitúrics per equilibrar el sodi i recuperar la memòria?
       —Què és un barbitúric? Jo no tinc problemes de memòria. Sóc orfe des de ben petit; quan vaig sortir de no sé quin orfenat de no sé on vaig posar-me a fer flors de paper i des d’aleshores les venc aquí, ho sap tothom i és profecia. En vols una o no?
       Allò més encantador de la figura creada per l’amnèsic era el fet que cada nova identitat que prenia li portava nous records.

    Anna Carreras, Camisa de foc (Barcelona: Empúries, 2008), pàg. 114
  • Ho va dir el rei Joan Carles durant el seu esperat discurs de Nadal: «La justícia és igual per a tothom». Naturalment ni vostè ni jo vam dubtar de la veracitat d’aquesta afirmació perquè ho sap tothom i és profecia que a la vida només hi ha tres certeses certes: que la Terra és plana, que viatjar en Renfe Rodalies et dóna una seguretat física i mental total i que la justícia és igual per a tothom.

    Iu Forn, «Tots som iguals davant la llei (i tant!!!)» (Ara, 11 de febrer del 2012)

Tema de la setmana

Fa uns mesos dedicàvem una setmana al tema de les al·lusions; aquesta hi tornem, però filem una mica més prim, ja que ens centrarem en al·lusions poètiques: aquell vers d’aquell poeta que es deixa anar enmig d’un text o d’una conversa, potser ve a tomb, potser no tant… 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

prendre malvejats miracle!