grumer m

Definició

Medusa (Mall., Men.); invertebrat cnidari de vida lliure, amb el cos gelatinós i semitransparent en forma de casquet esfèric voltat de tentacles i amb la boca a l’extrem d’un peu central, el contacte amb el qual produeix a la pell una irritació dolorosa.

Etimologia

Potser relacionat amb vorm (o borm), un altre nom que rep la medusa a Mallorca, amb contaminació de grum, grumeig.

Usos

  • La presència de grumers al litoral balear deixa cada any milers d’afectats per les seves picades. Segons les dades que maneja Creu Roja, entitat que gestiona la seguretat a bona part de les platges de les Illes, l’estiu de 2008 acabà amb 13.767 assistències. L’any amb més incidència, però, fou el 2006; les dues temporades següents es reduí progressivament. No debades, el 2006 foren ateses 26.304 persones per picades de grumer. Una xifra que baixà lleugerament el 2007, amb 19.428 assistències.

    Ander Zurimendi, «Caravel·la, bella i letal» (Diari de Balears, 19 de maig del 2009)
  • Uns animals marins molt temuts com són els grumers es convertiran en menjar per als humans. Així ho manifestà ahir Juan Antonio Martínez Ibáñez, president de la societat MSS. Aquesta companyia pretén transmutar el que es considera una plaga, a causa de la seva proliferació a la Mediterrània per la manca de predadors naturals, en un aliment exquisit i apreciat «que no podrà faltar a les taules dels gurmets». En una primera fase es desenvoluparan galetes i grumers en salmorra. Més endavant, en canvi, serà el torn dels gelats, farines, pastes alimentàries, aiguardent, salsa i sucre. I fins i tot, diverses llepolies.

    «Una empresa balear farà galetes, aiguardent i gelats a base de grumers» (Diari de Balears, 27 de juny del 2008)

Tema de la setmana

Mots mallorquins

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

setmana cosseraesmús -ussa