grèvol m

Definició

Arbre perennifoli de la família de les aquifoliàcies, dioic, sovint en estat arbustiu, de fulles brillants, ordinàriament molt ondulades i espinoses al marge, flors blanques i fruits de color vermell, les branques en fruit del qual s’usen com a ornament nadalenc (Ilex aquifolium).

La fusta de grèvol és molt apreciada en ebenisteria.

També: boix grèvol

El boix grèvol és una espècie protegida a Catalunya i a molts altres països, ja que es considera en perill d’extinció.

Etimologia

Del català antic agrèvol (encara vigent en molts parlars comarcals: Maestrat, Ribagorça, Conflent), d’un llatí vulgar acrifulum, resultat d’un encreuament entre el llatí aquifolium i el grec oxýphyllon [οξύφυλλον], mots de composició i sentits paral·lels, ‘fulla punxeguda’.

Usos

 • Sempre que puc m’escape cap al mas de l’Espino —el nom fa referència a un gran espinal o arç blanc, que es troba a l’entrada del mas—, al Penyagolosa. A més a més, en aquell fondal s’arrecera un bosquet de grèvols —un dels pocs del nostre país— amb les seues fulles enxarolades i teses, punxoses i robustes. Abans aquests grèvols els empraven per fer visc, i per caçar ocells la setmana de Sant Joan. El visc del grèvol és de molt bona qualitat, millor que el que s’obté de la planta amb aquest nom (Viscum album). També la seua fusta era buscada pels fusters, per la seua versatilitat. Ara aquests usos han caigut en l’oblit, i a poc a poc aquest grevolar ha anat recuperant-se, amb alguns peus veritablement bells.

  Martí Domínguez, «Arços i grèvols a la fredor oculta del Penyagolosa» (El Temps, 20 de desembre del 2005)
 • Tots volem anar-hi, mare,
  i volem anar-hi amb tu.
  Per l’Infant de l’Establia
  l’estelada volta i lluu.
  Li darem el grèvol tendre,
  n’ompliràs el davantal.

  Tomàs Garcés, «Nadal dels infants», dins Grèvol i molsa. Vint-i-quatre poemes de Nadal (1953)

Tema de la setmana

La setmana que ve és Nadal. Aquesta és l’última en què enviem mots abans que tanquem un parell o tres de setmanes. Hi veurem paraules relacionades amb la botànica del pessebre (o betlem). El mot d’avui, a més a més, és un suggeriment de Toby Willett, acasat a la Garrotxa.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “grèvol”

 1. Toby Willett — Sant Esteve de Llémena (la Garrotxa)

  Val a dir que, com sempre, en Coromines s’equivoca; l’origen real de la paraula és l’anglès dialectal (del comtat de Kent) grebble, introduït per la immigració massiva de traductors guiris a la Garrotxa, des d’on s’ha escampat a la resta del domini lingüístic. 😉

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

acabar com el rosari de l’auroramolsa