gavot m

Definició

Ocell de l’ordre dels caradriformes de la família dels àlcids (Alca torda), d’uns 40 cm, blanc, amb les parts superiors negres, coll curt i bec amb una franja blanca. Habita a les costes nòrdiques d’Europa i a l’hivern a la Mediterrània occidental.

Etimologia

De gavina, derivat diminutiu del llatí gavia, mateix significat.

Usos

  • Al Mediterrani, també el gavot (Alca torda), una petita i compacta au marina, persegueix les preses bussejant amb rapidesa, com si fos un petit pingüí. La veritat és que es tracta d’un parent pròxim dels pingüins de l’hemisferi nord ja extingits. El gavot ve de les illes Britàniques, on acaba de criar, i emigra després cap al sud, per la costa atlàntica. En arribar a Gibraltar, un nombre limitat d’aquests travessa l’estret i puja per la costa mediterrània.

    Jordi Bigues, Margalida Llabrés, Eduardo Saiz, «Octubre: calendari natural» (El Temps, 7 d’octubre del 2003)

Tema de la setmana

Si divendres passat fèiem volar uns quants coloms, aquesta setmana farem volar alguns altres ocells. Si en voleu veure imatges als enllaços de baix, veureu la fila que fan.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer volar colomsindiot