gasetilla f

Definició

1  Part d’un diari destinada a la inserció de notícies curtes.

2  Cadascuna d’aquestes notícies.

Etimologia

Del castellà gacetilla, diminutiu de gaceta, ‘gaseta’, ‘publicació periòdica de notícies’, de l’italià gazzetta, mateix significat, de l’informatiu La gazeta dele novità, que es venia per una gazeta, moneda veneciana, o bé diminutiu de gazza, ‘garsa’, per la verbositat mentidera d’una i altra.

Usos

 • —En les «Paradojas» del senyor Tintorer, està acceptat l’enriquiment i la varietat de l’adjectivació. En les altres seccions, ni pensar-hi! M’ha comprès bé? Ni pensar-hi! Així, doncs, que quedi ben clar: a «Las Noticias», un bon dia és un hermoso día; un dia fred i plujós és un día desapacible; un comerciant és el activo comerciante, i un sacerdot, el virtuoso sacerdote. Però res més! No es pot passar d’aquí. Qualsevol altra vel·leitat seria l’aparició de les rialletes de conill. I, ara, anem al gra.
     —Sí senyor. Anem al gra.
     —Vostè, jove, sap escriure una gasetilla?
     —No ho crec pas. Exactament, crec que no la sé escriure. En tot cas, no n’he escrita mai cap.
     —La seva modèstia l’honora. Ha de saber, però, que un diari, un diari d’aquest país, no és més que un enfilall de gasetilles.

  Josep Pla, «El senyor Miró i Folguera», dins Homenots, primera sèrie (Barcelona: Destino, 1969), pàg. 571-572

Tema de la setmana

Diàlegs de Josep Pla (1897-1981)

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ànima de càntirtoca-son