garibaldina f

Definició

Mena de samarreta amb mànigues, generalment de colors llampants, oberta pel davant i amb botons per a cordar-la. A l’hivern es porta sobre la camisa o entre aquesta i la samarreta.

Etimologia

Del nom del polític italià G. Garibaldi (1807-1882), els partidaris del qual portaven camises vermelles; hi ha possible influx de l’antic galavardina, ‘gavardina’.

Usos

  • Els pescadors van aguantant-se com poden sota d’un cel carregat de boires, que ara i adés plovisqueja… Les samarretes i les camises estivals s’han substituït per les garibaldines fosques i gruixudes; les noies van abrigades com si fóssim a Nadal. I la pesca, naturalment, n’està ressentida, de tot això. El mal temps és la tragèdia del mariner, i quan aquest mal temps dura i s’allarga tot un juliol o tot un agost, hi ha una mena d’intranquil·litat que un hom llegeix a totes les cares.

    Josep M. de Sagarra, «Política i meteorologia» (La Publicitat, 24 d’agost de 1924), reproduït a L’ànima de les coses, Barcelona: Quaderns Crema, 2001, pàg. 334

Tema de la setmana

Si el tema de la setmana passada (no explicitat, però molt fàcilment deduïble) eren locucions amb algun component tèxtil (manta, fil, llençol, barret, calces), aquesta la dedicarem a peces de vestir d’importació, és a dir, induments que hem manllevat d’altres llengües, com ara anorac (de l’inuit), gipó (de l’àrab) o xandall (del francès). Per cert, que a l’enllaç de sota trobareu informació sobre la solució i els guanyadors del concurs de la setmana passada; gràcies a tots per participar-hi!

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

això són altres calcescanotier