Definició
Contorsió de la cara feta voluntàriament o involuntàriament.
No pot parlar sense fer ganyotes.
Va fer una ganyota de menyspreu.
Etimologia
De ganya, ‘brànquia; costat del cap d’un ocell on comença el coll’ (fer ganyes també vol dir ‘fer ganyotes’), possible encreuament de l’occità gaunha, mateix significat, segurament del mateix origen preromà de galta, amb el castellà galla, agalla, íd., potser del llatí glandŭla, ‘glàndula’.
Usos
Tu creus que m’he engreixat molt?, féu la Sílvia a la Carme, aquesta la mirà amb ull clínic, dona, què vols que t’hi digui, tu sempre has estat una mica plena, no? La Sílvia féu una ganyota, tu no saps la figura que tenia jo quan ballava, semblava un bambú. Xata, és que els anys passen… La Sílvia i la Merche entraren a la sauna car avui no els tocava gimnàstica, recordeu que demà hi ha sessió de tupperware a ca la Sílvia, digué la Merche a les altres.
Montserrat Roig, El temps de les cireres (1977)Si hi pensava, només s’arreglava perquè les altres dones l’admiressin. Féu unes quantes ganyotes per veure si avançaven els senyals d’envelliment. Estirà el coll i, amb les mans, hi passà una nova crema que li havien dut de París.
Montserrat Roig, L’hora violeta (1980)
Tema de la setmana
Dijous farà 25 anys que ens va deixar Montserrat Roig (Barcelona 1946-1991). Aquesta setmana en veurem alguns mots i passatges.
A Elna diem “gonya” (que pronunciem “gunya”).
Sortosament ja hem normalitzat la paraula ganyota. Me’n faig creus que hàgim estat tants anys dient el barbarisme “mueca” o “mueques”.