Definició
Fum abundós i espès; gran quantitat de fum.
Ahir al matí es va calar foc a un vagó del metro i per les boques d’accés sortia una fumaguera negra i espessa.
També: fumeguera, fumera
Etimologia
Variant de fumera ‘massa de fum que es desprèn d’un cos que fuma’ (tot i que també té altres accepcions: ‘xemeneia’, ‘ganes de fumar’ i aquesta altra que trobareu aquí), de fum, del llatí fumus, mateix significat.
Usos
En acabar-se la missa, es tornava a disparar una altra traca, llarga i potent, la fumaguera de la qual inundava el rodal de l’església d’una boira grisa que arrapava la gola i coïa els ulls.
Toni Cucarella, Els camps dels vençuts (Barcelona: Columna, 2002)
Entre el fum de la pólvora que es dissipava vaig descobrir la figura d’Isabel que travessava la plaça. Ràpidament vaig córrer a trobar-la.Fos com fos, el llançament d’ampolles incendiàries es repetí per les mateixes dates l’any següent (1974), amb la particularitat que la malifeta es produí en plena hora comercial, amb clients a dins. Els artefactes, llançats des d’un vehicle en marxa, no esclataren, però ompliren la llibreria d’una espessa fumaguera, causaren danys en la lluna de l’aparador i embrutaren nombrosos volums. Tanmateix, allò més greu és que el local es trobava ple de gent, entre la qual els germans Josep Maria i Lluís Carandell, el novel·lista mallorquí Baltasar Porcel i el poeta gallec Celso Emilio Ferreiro, que esperaven l’escriptor italià Alberto Moravia, amb qui compartien deliberacions com a membres dels jurats dels Premis Octubre.
Santi Cortés, «El llibre, un perillós enemic. Atemptats contra la llibreria Tres i Quatre (1970-2007)» (L’Espill, núm. 38, tardor 2011)
Tema de la setmana
Mots fumats
A les comarques de Girona fem servir la paraula “fumera”. Al Pla de l’Estany, exactament a Fontcoberta,els nens celebren abans de Nadal l’arribada d’en Fumera, el personatge que baixa per la xemeneia i subministra al tió els regals que ha de cagar.
http://rodamots.cat/fumera/
A mi m’agrada molt llegir en Toni Cucarella. Hi ha un conte seu que m’encisa: Amb tanda.
Si el voleu gaudir
https://issuu.com/merclipa/docs/cucarella__toni
A Perpinyà, diem FUMETERA o FUMATERA.
El DCVB arreplega les dues grafies.
Al Conflent i a la Cerdanya, diuen: FUMATERRI (vegeu el DCVB)
Al Matarranya n’hi diuen “fumarrina” (vegeu DCBV)