fogots m pl

Definició

Sufocació, calrada, rojor que puja a la cara.

Cada vegada que parlàvem del matrimoni homosexual la tia Rosa tenia fogots.

Usos

  • El foc, com l’aigua, és font de vida. ‘Quantes coses són fetes de foc? Fogaines, fogars, fogasses, fogates, fogatges, fogons, fogonades, fogositats, fogueres, foguerades i foguerons. I fogots, que als minyons els fan obrir les finestres de calor i a les pubilles enrojolar-se de vergonya.

    Pau Vidal, En perill d’extinció. Cent paraules per salvar (Barcelona: Empúries, 2005), pàg. 78
  • Li agradava demostrar que menjava molt i que era capaç de beure grans quantitats de vi sense embriagar-se. Potser sí que li agradava molt menjar, però el que és segur és que no li provava. Va sofrir des de molt jove tota mena de disturbis de circulació: fogots, rampes, poagre i vertígens que van acabar amb un espectacular atac de feridura.

    Maria Aurèlia Capmany, Un lloc entre els morts (Barcelona: Nova Terra, 1967)

Tema de la setmana

Alguns mots i expressions fa temps que han caigut en desús. Uns altres tenen el futur prou assegurat. Un tercer grup, però, es troben al límit de la supervivència i corren el risc de quedar empantanats en l’oblit. Pau Vidal n’ha aplegat un centenar al llibre En perill d’extinció. Cent paraules per salvar, del qual veurem alguns passatges aquests dies.

L’escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

anoracllavors de