fer un pet com una gla

Definició

Rebentar-se; morir-se o arruïnar-se sobtadament, sofrir una desfeta ràpida.

Si continua menjant tant, qualsevol dia farà un pet com una gla.

Etimologia de gla

El gla és el fruit de l’alzina i el roure i ve del llatí glans, glandis, mateix significat, en català antic glan. Una variant n’és aglà, que pot ser masculí o femení.

Usos

 • Fa mesos, miràvem la tele al menjador, i l’Alícia em va dir:
     —Mira que bé s’ho passen, allà, tu!
     En un dels pisos de l’edifici de davant hi havia una parella molt animada, es notava que s’ho passaven bé.
     Ara veig que han penjat a la terrassa un cartell que diu «Se vende»: s’han separat, canvien de pis? El pis és magnífic, però els costarà de vendre, la bombolla immobiliària ha fet un pet com una gla. Em penso que ve una època dura en què caldrà treballar per guanyar diners. És l’hora dels catalans que de les pedres en fan pans —és a dir del català ideal, ara veurem quants en queden.

  Enric Vila, El nostre heroi Josep Pla (Barcelona: A Contravent, 2009), pàg. 313
 • Quanta lata s’ha arribat a segregar en canvi, quins oceans de monotonia! Però de Divina Comèdia, només una. Ara bé, si cada tres mil anys se n’escriu una, això farà tres mil Divines Comèdies quan hauran passat tres mil vegades tres mil anys; per poca àlgebra i trigonometria que sàpigues, pots treure tu mateix el compte. […] La humana memòria no podrà retenir els noms dels trenta o trenta-cinc milions de Dants que s’hauran acumulat per poc que aquest planeta en què ens trobem, i que és notable per diversos conceptes, tingui una durada modestament astronòmica en comptes de fer un pet com una gla —cosa que tampoc no seria impossible.

  Joan Sales, Incerta glòria (Barcelona: Club Editor, 1999 [1956]), pàg. 139

Tema de la setmana

L’art de comparar exigeix conèixer unes quantes magnituds: quina alçada feia sant Pau? Com n’és, de fosca, una gola de llop? Fins a quin punt estan sols, els mussols? Aquests dies en veurem unes quantes, de comparacions. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

quarkmés vell que l’anar a peu